ΜΠΛΟΚ

Τι είναι Digital Marketing σύμφωνα με τα κυπριακά δεδομένα

Όλοι σχεδόν έχουν ήδη ακούσει για το ψηφιακό μάρκετινγκ, πολλοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τη σημασία του, αλλά λίγοι μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι γνωρίζουν ακριβώς τι είναι. Η ασάφεια γύρω από αυτό το θέμα πηγάζει από την αντίφαση μεταξύ των ορισμών στο διαδίκτυο και των πραγματικών ευθυνών εργασίας ενός ψηφιακού έμπορου.

Για όσους από εσάς έχετε σπουδάσει ψηφιακό μάρκετινγκ σε ακαδημαϊκό επίπεδο ή τουλάχιστον έχετε προσπαθήσει να καταλάβετε τι είναι από το Google, πιθανότατα έχετε συναντήσει ορισμούς όπως “την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών που διαμορφώνουν κανάλια στην αγορά και την επίτευξη εταιρικών στόχων μέσω της συνάντησης και την υπέρβαση των αναγκών των πελατών καλύτερα από τον ανταγωνισμό ».

Ωστόσο, αν είστε μέσος κάτοχος της κυπριακής επιχείρησης, το Ψηφιακό Μάρκετινγκ σε σας είναι απλά μια άλλη λέξη για τα Social Media. Το ψηφιακό μάρκετινγκ, με τον ορισμό του, σημαίνει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την αύξηση της αξίας ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας στον πελάτη. Ο ευκολότερος τρόπος να μεταφραστεί αυτό είναι ότι μια συγκεκριμένη τεχνολογική καινοτομία – gadget ή λογισμικό – θα μπορούσε να λειτουργήσει για να κάνει τη ζωή ενός πελάτη ευκολότερη.

Ένα τοπικό παράδειγμα θα ήταν τα μηχανήματα “check the price” στα Smart Supermarkets. Βοηθάει τους πελάτες να γνωρίζουν σίγουρα την τιμή ενός προϊόντος, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν για ένα μέλος του προσωπικού, ή να χρειαστεί να πάνε στον πάγκο ενώ μεταφέρουν ένα καλάθι γεμάτο προϊόντα. Αποφεύγοντας τις δυσάρεστες καταστάσεις και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο, ο πελάτης μπορεί να βρει αξία σε αυτές τις μηχανές. Ένα καλό διεθνές παράδειγμα είναι τα καταστημάτα τον Ben και τον Jerry’s. Η διάσημη εταιρεία παγωτών έχει ξεκινήσει προϊόντα vegan και όπως θα φανταζόταν κάποιος, έρχονται σε περιορισμένες προμήθειες προκαλώντας συχνά απογοητεύσεις όταν οι άνθρωποι επισκέπτονται μικρά καταστήματα και δεν τα βρίσκουν. Για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αποφύγουν τέτοιες απογοητεύσεις, η εταιρεία δημιούργησε έναν ιστότοπο εντοπισμού καταστήματος στον οποίο μπορείτε να εισαγάγετε τον ταχυδρομικό σας κωδικό και να βρείτε το πλησιέστερο κατάστημα με τις vegan γεύσεις που εμφανίζεται στο χάρτη. Τώρα, αν αυτό δεν είναι χρήσιμο δεν ξέρω τι είναι.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν ως ψηφιακό μάρκετινγκ είναι το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ – οι τρόποι προώθησης του προϊόντος ή της υπηρεσίας στο διαδίκτυο και η αξιοποίηση νέων εργαλείων όπως το Google Analytics για καλύτερη στόχευση, προβολή και μέτρηση των καμπανιών.

Η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό που συχνά σημαίνει είναι ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν έρχονται εδώ πρώτα. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες και είναι συνήθως πιο ακριβές από ό, τι θα ήταν σε άλλες χώρες. Παρόλο που η εσφαλμένη αντίληψη ή η ασάφεια είναι κατανοητή δεδομένης της κυπριακής αγοράς, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου αν ψάχνετε για δουλειά μετά από πανεπιστήμιο ή προσλαμβάνετε ένα νέο μέλος για την εταιρεία σας. Να είστε σαφείς σε αυτό που αναζητάτε σε έναν νέο υπάλληλο (μερικές φορές ο όρος κοινωνικός διευθυντής μέσων ενημέρωσης μπορεί να είναι πιο κατάλληλος από ό, τι ποτέ χρησιμοποιείται το Digital Marketing Executive) και να είστε σαφής σε αυτό που θέλετε να κάνετε στη νέα σας δουλειά.